07 de gener 2011

La pàgina del Gary D. Thompson sobre Star Names: Their Lore and Meaning de Richard Hinckley Allen


L’australià Gary D. Thompson té una pàgina dedicada al Star Names.

Gary D. Thompson té la pàgina de referència Studies of Occidental Constellations and Star Names to the Classical Period: An Annotated Bibliography sobre fonts primàries en astronomia antiga: peleolítica, mesopotàmica antiga, babilònica, egípcia, grega, romana, etc.


A través de la web podem accedir a textos de tauletes cuneiformes i dibuixos dels primers mapes del cel com els de les tauletes d’argila de Mul Apin. Hi ha també treballs sobre els Atlants de Farnese o el Zodíac de Denderah.

Ha treballat sobre els pioners de l’estudi de les matemàtiques i astronomia babilònica, Epping, Strassmaier, Kugler, etc.

La pàgina del Bill Thayer del Star Names: Their Lore and Meaning de Richard Hinckley Allen

Bill Thayer ha convertit en html el text de l’edició de Dover de 1963 del Star Names i hi ha afegit algunes anotacions. S’hi accedeix fàcilment a través d’una pàgina índex.
 Bill Thayer té la pàgina LacusCurtius: Into the Roman World, font de textos grecs i llatins. És allotjada a la Universitat de Chicago.
(Icona del lloc LacusCurtius)

 Dins LacusCurtius hi ha la pàgina Caelum Antiquum, dedicada a fonts primàries gregues i llatines d’astronomia i astrologia. Hi trobem el text del Tetrabiblos de Ptolomeu, textos de Plini, Plutarc i altres, a més de la pàgina dedicada al Star Names.


06 de gener 2011

L’article de 1979 del Dr. Paul Kunitzsch on escriu sobre el Star Names: Their Lore and Meaning de Richard Hinckley Allen

En un breu article de dues pàgines que fa al 1979 sobre la bibliografia dels noms àrabs de les estrelles, Paul Kunitzsch fa una crítica del Star Names: Their Lore and Meaning de Richard Hinckley Allen. Es basa en l’edició de Dover de 1963, però treballa també sobre fotocòpies d’un exemplar de l’edició original de 1899 del Star-Names que és a la biblioteca de la Royal Astronomical Society. El nom del text en la versió original de 1899 era Star-Names and Their Meanings.


 Paul Kunitzsch, (1979):"A Note on Star Names, especially Arabic, and their Literature", Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society, vol. 20, pp. 478-480.

Podeu descarregar l’article aquí.

El Dr. Paul Kunitzsch és especialista en noms aràbics d’estrelles i autor entre molts altres treballs del petit diccionari de 76 pàgines sobre els noms de 254 estrelles que va publicar amb Tim Smart: Short Guide to Modern Star Names and Their Derivations (1986), Otto Harrassowitz, Wiesbaden.

Actalment trobem l’edició de 2007 de Sky Publishing, editors de Sky and Telescope, amb el títol A Dictionary of Modern Star Names: A Short Guide to 254 Star Names and Their Derivations.


L'eclipsi de Sol del 4 de gener de 2011



Dibuix de l'eclipsi de Sol del 4 de gener de 2011 tal com el vam veure des dels observatoris de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell al Montsec. El fet que els observatoris estessin dins de la boira ens va permetre veure'l a ull nu i sense cap mena de filtre.
Star Names: Their Lore and Meaning de Richard Hinckley Allen

Obra imprescindible per a l’observador astronòmic interessat en observacions històriques i per a l'estudiós de la història de l’astronomia. Text enciclopèdic i erudit publicat originalment el 1899 amb el títol Star-Names and Their Meanings per G.E. Stechert.

En 564 pàgines explica els diferents noms, significats, tradicions i mitologies en diferents cultures, de les constel.lacions, les estrelles, la Via Làctia, el zodíac, etc. Inclou un important índex de noms de 48 pàgines, un índex de noms àrabics d'11 pàgines que inclou un alfabet aràbic, un índex de noms grecs, un de referències astronòmiques bíbliques i finalment un interessantíssim índex de noms d’astrònoms, autors i llibres de referència.

A tall d’exemple, l’inici de l’article dedicat a Mirach. (Font)


En treballar amb aquest text cal tenir en compte que el text és encara l’original de finals del segle XIX, que Richard Hinckley Allen va treballar essencialment amb fonts secundàries i que no era un especialista en llenguatges aràbics. Per això cal comprovar amb altres fonts, si és possible primàries, qualsevol dada. Quan es comprovin les dades cal comprovar també que les noves no es basin en aquesta obra.

L’edició que es troba actualment és la de l’editorial Dover de 1963.


Al web se'n troben versions en PDF.

Cal veure també, relacionats amb aquesta obra, l’article de 1979 del Dr. Kunitzsch i diferents informacions i treballs a Gary D. Thompson, Ian Ridpath, Bill Thayer, Robert Harry van Gent i altres.

A la pàgina de Gary David Thompson hi ha una fotografia del Richard Hinckley Allen, una breu biografia i importants comentaris sobre l’obra Star-Names.