06 de gener 2011

Star Names: Their Lore and Meaning de Richard Hinckley Allen

Obra imprescindible per a l’observador astronòmic interessat en observacions històriques i per a l'estudiós de la història de l’astronomia. Text enciclopèdic i erudit publicat originalment el 1899 amb el títol Star-Names and Their Meanings per G.E. Stechert.

En 564 pàgines explica els diferents noms, significats, tradicions i mitologies en diferents cultures, de les constel.lacions, les estrelles, la Via Làctia, el zodíac, etc. Inclou un important índex de noms de 48 pàgines, un índex de noms àrabics d'11 pàgines que inclou un alfabet aràbic, un índex de noms grecs, un de referències astronòmiques bíbliques i finalment un interessantíssim índex de noms d’astrònoms, autors i llibres de referència.

A tall d’exemple, l’inici de l’article dedicat a Mirach. (Font)


En treballar amb aquest text cal tenir en compte que el text és encara l’original de finals del segle XIX, que Richard Hinckley Allen va treballar essencialment amb fonts secundàries i que no era un especialista en llenguatges aràbics. Per això cal comprovar amb altres fonts, si és possible primàries, qualsevol dada. Quan es comprovin les dades cal comprovar també que les noves no es basin en aquesta obra.

L’edició que es troba actualment és la de l’editorial Dover de 1963.


Al web se'n troben versions en PDF.

Cal veure també, relacionats amb aquesta obra, l’article de 1979 del Dr. Kunitzsch i diferents informacions i treballs a Gary D. Thompson, Ian Ridpath, Bill Thayer, Robert Harry van Gent i altres.

A la pàgina de Gary David Thompson hi ha una fotografia del Richard Hinckley Allen, una breu biografia i importants comentaris sobre l’obra Star-Names.